Pasen is één van de belangrijkste christelijke feesten. Maar ook een feest met flink wat ‘vreemde’ bijverschijnselen: wat doen de paashaas en die paaseieren bijvoorbeeld in je tuin?

Er zijn veel verhalen over de oorsprong van de haas in het het paasverhaal maar een eenduidige verklaring kan helaas niemand geven. Het is in ieder geval zeker dat Christus tijdens zijn laatste dagen niet op zoek is geweest naar hazen en eieren. Hij had tenslotte wel iets anders aan zijn hoofd…

De meest waarschijnlijke verklaring vinden we in de Duitse geschiedenis, nog ver voordat het christendom zelfs bestond. Het mythe vertelt het verhaal van een klein meisje dat een gewond vogeltje vond. Ze bad tot Ostara, de god van de lente,  om hulp. De godin kwam toegesneld. Ze zag dat het vogeltje er heel slecht aan toe was en veranderde het in een haas. Aan het meisje vertelde ze dat de haas voortaan één keer per jaar terug zou komen om gekleurde eieren te leggen…..Eieren staan dan uiteindlijk weer symbool voor een wedergeboorte en dat legt dan weer een link met het christelijke Paasfeest.

Het ei gemaakt van chocolade, dat men in vele europese landen terugvindt, bestaat relatief nog niet zo lang. Deze lekkernijen werden voor het eerst vervaardigd in de eerste helft van de negentiende eeuw. Dit werd namelijk pas mogelijk nadat het maken van chocolade een stuk makkelijker werd dankzij machines. Daarnaast werden in die tijd ook de eerste gietvormen van metaal geïntroduceerd, zodat het veel eenvoudiger werd een de vorm van een eitje in grotere aantallen te maken. Chocolade eitjes zijn sinds ca 1825 een begrip geworden in Nederland. In eerste instantie natuurlijk alleen voor een kleine rijke groep aangezien chocolade toen, ondanks de nieuwe technische mogelijkheden van die tijd, nog steeds een erg duur product was. Pas aan het eind van die eeuw werden chocolade paaseitjes een veel gangbaarder product en werden ze beschikbaar voor iedereen.

Zouden we er ooit nog achter komen waar de paashaas en zijn eieren precies vandaan komen? Waarschijnlijk niet en gelukkig is dat ook niet zo belangrijk.  Verschillende verhalen, mythes en symbolen vormen een mix die we vandaag de dag ‘Pasen’ noemen. En dus blijft de paashaas vooralsnog een mysterie. Maar laat uw paasweekend daar vooral niet door bederven.

HET IS EN BLIJFT EEN PRIMA GELEGENHEID OM TE GENIETEN VAN LEKKER VEEL HEERLIJKE CHOCOLADE!